Her kan du lese om det å bli lærling, og hvilke faktorer du bør tenke på som har en betydning i denne prosessen. Det er mange veier til målet for opplæringen, og vi har beskrevet de mest vanlige.
Å være lærling betyr at du utdanner deg til et yrke ved å jobbe i en bedrift. I bedriften får du både opplæring og praksis i et fag.
I begynnelsen av læretiden går det meste av tiden med til opplæring, men etter hvert deltar du i de vanlige arbeidsoppgavene på arbeidsplassen. Du har samme rettigheter og plikter som andre ansatte i bedriften, men har også krav på opplæring etter læreplanen i faget. Bedriften du jobber i må være godkjent som lærebedrift. Du har krav på kontinuerlig oppfølging og vurdering gjennom hele læreperioden. Dette gjøres av bedriftens faglige leder og ansvarlig opplæringskonsulent i SoSo.
Som lærling avslutter du utdanningen med en prøve, og får fagbrev etter bestått prøve.
Et fag- eller svennebrev er en bekreftelse på at du har nødvendige kunnskaper og ferdigheter for utøvelse av faget ditt. Fagutdanning leder fram til yrkeskompetanse som gjør at du kan gå rett ut i arbeid etter endt opplæring.
Fordelen ved fagopplæring er at arbeidsgiver ofte foretrekker faglærte som har gått som lærlinger fordi:
Det første du bør gjøre er å registrere en søknad om læreplass på www.vigo.no. Som hovedregel må du registrere søknaden innen 1. mars det året du ønsker å starte som lærling. Søker du på særskilte vilkår er fristen 1. februar.
Deretter må du finne en godkjent lærebedrift der du kan gjennomføre læretiden. Dette kan du gjøre på egenhånd ved å kontakte lærebedrifter der du ønsker å være lærling, eller du kan ta kontakt med SoSo som har eller kan bidra til å skaffe læreplasser.
Hvordan lærebedrifter rekrutterer lærlinger er opp til den enkelte bedrift å bestemme. SoSo bistår medlemsbedriftene og den enkelte søker til å finne den læreplassen som vil fungere best.
Det finnes mange måter å bli lærling på, men som regel må du sende inn en søknad. En søknad om læreplass, er en jobbsøknad. Dette betyr blant annet at du normalt kan bli innkalt til intervju. En god innfallsvinkel for å få læreplass kan være utplassering under skolegang (YFF) og/eller sommerjobb.
Hvis ikke du har funnet en læreplass på egenhånd kan SOSO hjelpe deg med dette. Vi har tilgang til en rekke ledige plasser. Du finner en oppdatert oversikt over disse bedriftene under «Aktuelt» https://soso.no/aktuelt/ Hvis du ønsker å søke på en av disse er det viktig at du følger denne prosessen:
Vær tidlig ute, mange av læreplassene er attraktive og vil forsvinne raskt!
Som lærling får du lønn under utdannelsen. Lønnen du får beregnes ut fra begynnerlønnen hos en arbeider med fagbrev i yrket du tar utdanning i.
Dersom du er lærling og har godkjent lærekontrakt, kan du søke lån og stipend fra Lånekassen.
Lærlinger skal ha en kontrakt og arbeidsavtale med lærebedriften eller opplæringskontoret. Lærekontrakten kan heves av både bedriften og lærlingen selv.
Som lærling er du under opplæring samtidig som du er arbeidstaker. Du har derfor rettigheter knyttet til både opplæringsloven og arbeidsmiljøloven. Vær oppmerksom på at det også hviler et ansvar på deg som lærling.
Logg inn for å kunne se våre digitale forelesninger. Gjerne kontakt oss dersom du ikke har mottatt innlogging.
post@soso.no
Martin Lillebys vei 84, 1639 Gamle Fredrikstad
912 061 825
post@468954-www.web.tornado-node.net
Martin Lillebys vei 84, 1639 Gamle Fredrikstad
912 061 825
Telefon: 917 23 633
E-post: sverre.stagre@soso.no